Az olasz nyár, és a strandok, kirándulások, piknikek elengedhetetlen fogása a hideg rizssaláta, hiszen könnyen elkészíthető (akár előző nap is), könnyen szállítható, és nem utolsósorban könnyen is fogyasztható, nem romlik gyorsan meg még a melegben sem.
Azokon a lido-kon, ahol nincs étterem csak bar, ott is egészen biztosan megtalálható a kínálatban, a panino-k és a gyümölcssaláta (macediona) mellett.
A klasszikus recept mellett persze számos variáció létezik, igazából azt teszel bele, amit akarsz (vagy amit találsz otthon), de azért a hagyományos receptet most elhoztam neked (amelyben sonka, virsli, tonhal és sajt is van:).
Hideg olasz rizssaláta
Hozzávalók:
- 300g Arborio vagy Ribe rizs (rövid szemű, kis dundi, magas keményítő tartalommal)
- paradicsom (legpraktikusabb a koktélparadicsom)
- 100g prosciutto cotto (kockára vágott főtt sonka – a lényeg, hogy ne szeletelt, hanem tömbsonka legyen pici kockákra vágva, de egyébként ki is hagyhatod)
- 75g piros kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
- 75g sárga kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
- 80g fekete olívabogyó, magozott, karikákra vágva
- metélőhagyma ízlés szerint (el is hagyható)
- 200g olajos tonhalkonzerv
- 150g Caciocavallo sajt (helyette lehet Provolone, ha nem találsz)
- 80g főtt zöldborsó
- 80g ecetes uborka
- só, ízlés szerint
A lusták pedig használhatják (ahogy egyébként mindenki) a kész “condiriso” keveréket:) A “condiriso” szó egy összetett szó egyébként és a “condire” (jelentése izesíteni, köríteni) és a riso (rizs) szavakból áll össze. Két fajta kapható (szinte mindenhol: a sima, ami olajos alapú, és a “leggero”, ami vizes alapú konzerv).
Elkészítés:
- Forrásban lévő sós vízben főzzük készre a zöldborsót kb. 3 perc alatt, majd szűrjük le.
- A borsó főzővízében főzzük meg a rizst, a dobozon lévő főzési időhöz képes 2-3 perccel rövidebb idő alatt.
- Eközben vágjuk apróra a többi hozzávalót.
- Amikor letelt a főzési idő, szűrd le a rizst, majd szétterítve egy lapos tálon, hagyd kihűlni (ha az erre használt tálat előbb beteszed a hűtőbe, hamarabb fog lehűlni a rizs is).
- Keverd össze a hozzávalókat, szórd meg apróra vágott metélőhagymával (ha szereted), ízesítsd sóval, és tedd be tálalásig a hűtőbe.
Buon appetito!
condiriso leggero | condiriso originale | riso |
tonno sott’olio | caciocavallo | erba cipollina |