Insalata di riso – az olasz hideg rizssaláta

Szerző képe

By Szalai Nóri

Az olasz nyár, és a strandok, kirándulások, piknikek elengedhetetlen fogása a hideg rizssaláta, hiszen könnyen elkészíthető (akár előző nap is), könnyen szállítható, és nem utolsósorban könnyen is fogyasztható, nem romlik gyorsan meg még a melegben sem.

Azokon a lido-kon, ahol nincs étterem csak bar, ott is egészen biztosan megtalálható a kínálatban, a panino-k és a gyümölcssaláta (macediona) mellett.

A klasszikus recept mellett persze számos variáció létezik, igazából azt teszel bele, amit akarsz (vagy amit találsz otthon), de azért a hagyományos receptet most elhoztam neked (amelyben sonka, virsli, tonhal és sajt is van:).

Hideg olasz rizssaláta

Hozzávalók:

  • 300g Arborio vagy Ribe rizs (rövid szemű, kis dundi, magas keményítő tartalommal)
  • paradicsom (legpraktikusabb a koktélparadicsom)
  • 100g prosciutto cotto (kockára vágott főtt sonka – a lényeg, hogy ne szeletelt, hanem tömbsonka legyen pici kockákra vágva, de egyébként ki is hagyhatod)
  • 75g piros kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
  • 75g sárga kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
  • 80g fekete olívabogyó, magozott, karikákra vágva
  • metélőhagyma ízlés szerint (el is hagyható)
  • 200g olajos tonhalkonzerv
  • 150g Caciocavallo sajt (helyette lehet Provolone, ha nem találsz)
  • 80g főtt zöldborsó
  • 80g ecetes uborka
  • só, ízlés szerint

A lusták pedig használhatják (ahogy egyébként mindenki) a kész “condiriso” keveréket:) A “condiriso” szó egy összetett szó egyébként és a “condire” (jelentése izesíteni, köríteni) és a riso (rizs) szavakból áll össze. Két fajta kapható (szinte mindenhol: a sima, ami olajos alapú, és a “leggero”, ami vizes alapú konzerv).

Elkészítés:

  1. Forrásban lévő sós vízben főzzük készre a zöldborsót kb. 3 perc alatt, majd szűrjük le.
  2. A borsó főzővízében főzzük meg a rizst, a dobozon lévő főzési időhöz képes 2-3 perccel rövidebb idő alatt.
  3. Eközben vágjuk apróra a többi hozzávalót.
  4. Amikor letelt a főzési idő, szűrd le a rizst, majd szétterítve egy lapos tálon, hagyd kihűlni (ha az erre használt tálat előbb beteszed a hűtőbe, hamarabb fog lehűlni a rizs is).
  5. Keverd össze a hozzávalókat, szórd meg apróra vágott metélőhagymával (ha szereted), ízesítsd sóval, és tedd be tálalásig a hűtőbe.

Buon appetito!

condiriso leggero condiriso originale riso
tonno sott’olio caciocavallo  erba cipollina