Lambrusco – az olasz Coca-Cola

Szerző képe

By Szalai Nóri

A Lambrusco az olasz borvidék egyik gyöngyszeme, szó szerint is, amely évszázadok óta a varázsolja el a borkedvelőket. Nem összekeverendő a Magyarországon is ismert “vörös, édes pezsgő” kategóriával, hiszen a Lambrusco egy enyhén pezsgő, azaz frizzante vöröbor, amely Charmat-módszerrel készül (másodlagos erjesztés acéltartályban), alkoholtartalma alacsonyabb, általában 6-9%, gyümölcsös ízvilágú. 7-9 °C-ra hűtve fogyasztják, és jól illik pizzához, sonkához, sajtokhoz és gyümölcsökhöz.

Ezzel szemben a vörös pezsgő teljesen pezsgő, erőteljesebb buborékokkal és tradicionális módszerrel (palackos másodlagos erjesztés) készül, alkoholtartalma magasabb, 11-13%, íze komplexebb, élesztős, pörkölt jegyekkel.  Elegánsabb fogásokhoz, és ünnepi alkalmakkor fogyasztják, 8-10 °C-ra hűtve.

A Lambrusco borok széles skálán mozognak az egészen száraz (secco) és a nagyon édes (dolce) között talán a félédes (amabile) a legnépszerűbb.

Egy kis Lambrusco történelem

A Lambrusco szó jelöl egyrészt egy Emilia-Romagna-ban illetve Lombardiában honos kékszőlőfajtát (sőt, szőlőfajtacsaládot), másrészt jelöli az ebből a fajtából (pontosabban ezekből a fajtákból) készülő, többnyire buborékos vörösborokat. Ez Modena, Parma, Reggio nell’Emilia és Mantova környékének legjellegzetesebb alkoholos itala.

Pontosan nem lehet tudni, hogy mikor kezdték el termeszteni ezt a szőlőfajtát, de egy 1305-ben kelt bolognai levél már említi, hogy érdemes megfontolni a labrusca termesztését.

A XVI. század közepén Andrea Bacci, aki V. Sixtus pápa orvosa volt, és egyben lelkes botanikus is, megállapította, hogy “a hegyekre néző Modenában vadszőlőt termesztenek, melynek bora fűszeres, pikáns, illatos és habos, a pohár aljáig érő buborékokkal”.

1700 körül került bevezetésre egy fontos újítás, amikor az italt a Borgognona nevű üvegpalackba kezdték el tölteni, amely ellenállóbb és vastagabb volt, a parafadugót pedig kötözőspárgával rögzítették az üveg nyakához, hogy ne mozduljon el a dugó a cukrok természetes erjedése által képződő széndioxidtól.

A régészek szerint a Lambrusco bor már jóval a Római Birodalom megalakulása és maga Itália fénykora előtt is ismert volt, és könnyen elképzelhető, hogy ezt az italt már az etruszkok is fogyasztották.

A Lambrusco történetének legfontosabb éve 1938 volt, amikor az ország legjobb borászaiból álló öt család összefogott, hogy létrehozzák a Cantina Puianello birodalmat. Napjainkban a vállalat termékének közel 80%-át exportálja, ami nem meglepő, hiszen 300 hektár szőlőültetvényt birtokolnak, ahol különböző Lambrusco szőlőfajták termesztése folyik.

Miért ez a neve?

Bár a nevének az eredete nem teljesen tisztázott, a feltételezések szerint a labrum (mező széle) és a ruscum (vadon élő növény) szavak összetételéből ered, és azokra a szőlőkre vonatkozik, amelyek a mező szélén helyezkednek el és nem művelik őket, azaz vadszőlők.

Egy vadon termő szőlőfajtát illettek a “vitis labrusca” elnevezéssel, amelyről Virgilius azt írta, hogy már kétezer éve létezik. Plinius említi a “Naturalis Historia” című művében, hogy “a Vitis vinifera az  a fajta szőlő, melynek levelei, hasonlóan a labrusca szőlő leveleihez, vérvörös  színűvé válnak, mielőtt lehullanak”.

Az olasz Coca-Cola

Bár nem a Lambrusco hazájához kötődik ez az anekdota, hanem az Egyesült Államokhoz, a főszereplője mégis ez az ital, amely az 1970-es és 1980-as években az olasz borok exportjának 50%-át tette ki az USA-ban. Olyan népszerű volt az Államokban, hogy az amerikai italok rangsorában csak a Coca-Cola tudott vetekedni vele az eladások tekintetében.

Milyen ételekhez illik?

A Lambrusco legnagyobb vonzereje a könnyedsége és frissessége. Alacsony alkoholtartalma miatt élvezetes fogyasztási élményt nyújt.A száraz (secco) Lambrusco legjobban friss emíliai tésztákhoz, például tagliatelléhez, tortellinihez vagy lasagnéhez passzol, leginkább ragus, pestós vagy vargányás szószokkal. Jól illik vörös húsos ételekhez is, mint például a borjú- vagy marhahúsból készült fogásokhoz.

Az édes (dolce) vagy félédes (amabile) Lambrusco kitűnő párosítás süteményekhez, tortákhoz, pohárdesszertekhez is.

… és ki mondta, hogy a pizzához kizárólag sört szokás fogyasztani? A Lambrusco remek párosítás pizzákhoz is, főleg a szalámis, mortadellás, négysajtos, és grillezett zöldséges változatokhoz.

Alla Salute! Egészségünkre!