OLASZ KONYHA: Bruschetta – mikor szokás enni, hogyan készül?

Szerző képe

By Szalai Nóri

Szerintem mindenki ismeri az egyik leghíresebb olasz előételt, a paradicsomos pirítóst, azaz a bruschetta-t. Kiejtése “bruszketta” és nem “brusetta”! Hallgasd csak meg:

 

Most, hogy tudod, hogyan kell helyesen kiejteni, nézzünk meg néhány tudnivalót róla.

  • Általában előételként fogyasztják, például éttermekben sokszor szokták hozni, amíg elkészül a rendelés.
  • Aperitivo mellé “stuzzichi”-nek, azaz étvágygerjesztőnek, falatkának (a stuzzicare ige jelentése is egyébként az, hogy begerjeszt, felingerel, csiklandoz)
  • Nem szokták reggelire fogyasztani, pláne nem capuccino-val (nemrég láttam egy úti videóban, hogy valaki Olaszországban capuccinóval ette reggelire)
  • Bár nem főétel, azért egy nagyon könnyű vacsorának is tökéletes lehet (nem tejjel:)

A bruschetta régi, paraszti hagyományokra visszavezethető étel. Hiszen a földművesek és szegényebb rétegek semmiképpen nem pazaroltak, így a megmaradt, szikkadt kenyeret is felhasználták különböző ételek alapanyagaként. Ilyen étel a bruschetta is, amely a pane raffermo, azaz a szikkadt kenyér megmentésére született.

Maga a szó eredete a pane bruscato kifejezésből (pirított kenyér) ered.

Ahogy szinte minden étel esetén, számos regionális változat létezik, de mindegyiknél fő szerepet kap a szikkadt kenyér mellet az olíva olaj, a só és a fűszerek.

Hozzávalók:

  • házi kenyér
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • oregánó
  • olíva olaj

Elkészítés:

  1. Mosd meg a paradicsomot, vágd ki kockákra, és tedd egy mély edénybe.
  2. Ízesítsd olíva olajjal, sóval és oregánóval, keverd jól össze, és tedd félre.
  3. Vágd nagyjából 1 cm vastagságú szeletekre a kenyeret.
  4. Egy sütőlapon pirítsd meg a kenyér mindkét oldalát (lehet a sütőben is – statikus sütőben max. hőmérsékleten, vagy grill üzemmódban).
  5. Hámozz meg egy gerezd fokhagymát, és dörzsöld be vele a még meleg kenyérszeleteket (ha nem szereted, ki is hagyhatod).
  6. Halmozd e fokhagymás pirítósokra a paradicsomos feltétet.
  7. Egy pár csepp olíva olajjal locsold meg, és már tálalhatod is.
  8. Ha szereted, tehetsz rá egy-két bazsalikom levelet is.
@fornosantacaterina

La merenda più buona del mondo ❤️ Pane di Altamura e pomodoro 🥹 Si ringrazia per il gentile consiglio @Clubmerenda #fornosantacaterina #altamura #pane #puglia #pugliafood

♬ Amarcord – Studio Orchestra

FIZESS ELŐ TE IS A NYOMTATOTT MAGAZINRA!