OLASZ KONYHA: Pasta e lenticchie – lencsés tészta (nagyon finom:)

Szerző képe

By Szalai Nóri

Dél-Olaszországban, főleg Szicíliában és Nápoly környékén, rengeteg lencsét – és minden más hüvelyest, például babot, borsót, csicseriborsót – esznek, leginkább tésztaétel formájában. (Ami ugye “primo”, azaz első fogás (ezt követi a húsos vagy halas főfogás).

Dél-Olaszországban, főleg Szicíliában és Nápoly környékén, rengeteg lencsét – és minden más hüvelyest, például babot, borsót, csicseriborsót – esznek, leginkább tésztaétel formájában. (Ami ugye “primo”, azaz első fogás (ezt követi a húsos vagy halas főfogás).

Nagyon népszerű fogás a “pasta e lenticchie”, azaz a lencsés tészta, mi is sokszor készítjük. Hamar megvan, egészséges és tápláló.

Mértékegységeket nem mondok, olyan olasz “nonnásan” szemre szoktam mérni a hozzávalókat: )

Hozzávalók 3-4 főre: 

– 4-5 evőkanál misto per soffritto (ami számos étel alapja, igazából nagyon apróra vágott répa, vöröshagyma és zellerszár – Olaszországban árulják készen fagyasztva is)
– 3-4 szem koktélparadicsom
– 2 közepes sárgarépa
– 1-2 krumpli (vagy ki is lehet hagyni)
– 200g száraz lencse (nem kell beáztatni)
– olaj, só, bors, babérlevél, fokhagyma
– 300g apró tészta

  1. Egy is olajon megdinsztelem a “misto per soffritto”-t, hozzá karikázom a sárgarépát, felkockázom a krumplit, és hozzáadom a félbe vágott koktélparadicsomokat is.
  2. Sózom, borsozom, és beledobok 2 babérlevelet is.
  3. Amikor kicsit megpirult, hozzáadom a száraz lencsét is, felöntöm vízzel, hogy ellepje, és addig főzöm, amíg a hozzávalók meg nem puhultak.
  4. Ha szükséges pótlom a vizet, hogy legyen leve (ne legyen “főzelék”, de leves sem).
  5. Közben megfőzöm az apró tésztát is (pl. tubetti vagy pasta mista is jó).
  6. Amikor kész a tészta, beleborítom a lencsébe.

    Buon appetito!