Zuppa inglese, azaz az “angol leves”

Szerző képe

By Szalai Nóri

Olasz desszerteket bemutató sorozatunkban most a “zuppa inglese” kerül középpontba, amelynek semmi köze a leveshez. 

 A tiramisúhoz hasonlóan ez is egy réteges édesség, amely sütés nélkül, babapiskótával is elkészíthető, rummal vagy likőrrel meglocsolva, cukrászkrémmel rétegezve, finom (általában piros bogyós) gyümölcsökkel). Nagyon népszerű az egész országban, de főként Emilia Romagna, Marche, Umbria, Toscana és Lazio régiókban (délen még nem nagyon találkoztam vele, csak fagylalt formájában).

Készítik pohárdesszertként és szeletelhető formában is (mint a tiramisú-t). Nagyon hasonlít az angol trifle desszertre, eredete is talán oda vezethető vissza, hogy egy olasz úriember Londonból hazatérbe a szakácsát megkérte, hogy készítse el számára az angol édességet, így ő megalkotta az olasz változatot, amely a zuppa inglese (angol leves) nevet kapta.

Hozzávalók:

– 500ml tej
– 40g (kukorica) keményítő
– vanília aroma (vagy kivonat)
– 100g étcsokoládé
– 4 tojássárgája
– 180g cukor
– 1 csomag babapiskóta
– cukrozatlan kakaópor
– 100ml alchermes likőr (Magyarországon is kapható)

Elkészítés:

1. Melegítsd fel a tejet, de ne forrald fel. Egy nagy tálban verd fel a tojások sárgáját cukorral, hogy habos legyen. Majd add hozzá az átszitált keményítőt is.
2. Keverd csomómentesre habverővel.
3. Adj hozzá kevés meleg tejet, és gyorsan keverd össze habverővel.
4. Öntsd bele a tojásos masszát a tejbe, és hagyd besűrűsödni, de keverd folyamatosan, mert hamar lekap.
5. Oszd két részre a krémet, az egyikbe keverd bele az étcsokoládét (hogy csokis krémet kapj, majd hűtsd le mindkét krémet.
6. Felhasználás előtt jól keverd fel őket, és jöhet a zuppa inglese elkészítése.
7. Egy üvegtálba, vagy poharakba tegyél előszőr csokis krémet, majd rétegezd a likőrbe áztatott babapiskótával, majd erre jön a vaníliás krém, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Fedd e fóliával és tedd hűtőbe fogyasztásig.