A caponata egy klasszikus szicíliai étel, amely mesterien ötvözi az édes és savanyú ízeket (agrodolce) a gazdag mediterrán hozzávalókkal. Eredetileg halételek mellé tálalták, ám idővel a padlizsán lett a főszereplő, így vált a szicíliai konyha alapfogásává. Több mint 37 hivatalos változata létezik Szicíliában, minden régióban egyedi csavarral.
Hozzávalók (4 főre):
- 2 közepes padlizsán, kockára vágva
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 2 szár zeller, felaprítva
- 2 érett paradicsom, kockázva
- ½ csésze zöld olívabogyó, kimagozva és szeletelve
- 2 ek kapribogyó, leöblítve
- ¼ csésze fenyőmag, pirítva
- 2 ek fehérborecet
- 1 ek cukor
- ½ csésze extra szűz olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Friss bazsalikom a díszítéshez
Elkészítés:
- Készítsd elő a padlizsánt – Szórd meg sóval, hagyd állni 30 percig, majd öblítsd le és töröld szárazra (papírtörlővel)
- Süsd meg a padlizsánt – Hevíts olívaolajat, és süsd aranybarnára. Tedd félre, amíg megcsinálod a többi részét az ételnek.
- Párold meg a zöldségeket – Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a hagymát és zellert. Add hozzá a paradicsomot, és főzd, amíg pépes lesz.
- Adj hozzá ecetet és cukrot – Keverd bele a kapribogyót, olívát, fenyőmagot, ecetet és cukrot, majd főzd további 5 percig.
- Keverd össze – Tedd vissza a sült padlizsánt, alaposan keverd össze, és főzd még 5 percig.
- Hűtsd le & tálald – Hagyd állni legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal.
Régiók szerinti változatok:
- Palermói változat – Szardellát és tonhalat adnak hozzá.
- Cataniai változat – Fenőmaggal és bazsalikommal készül, több paradicsommal.
- Trapaniai változat – Paprikát és mandulát is tartalmaz.
A caponata másnapra még finomabb, mert az ízek mélyülnek! Kínáld pirítóssal vagy grillezett hal, hús mellé.