Szicíliai receptek: Caponata

Szerző képe

By Szalai Nóri

A caponata egy klasszikus szicíliai étel, amely mesterien ötvözi az édes és savanyú ízeket (agrodolce) a gazdag mediterrán hozzávalókkal. Eredetileg halételek mellé tálalták, ám idővel a padlizsán lett a főszereplő, így vált a szicíliai konyha alapfogásává. Több mint 37 hivatalos változata létezik Szicíliában, minden régióban egyedi csavarral.

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 közepes padlizsán, kockára vágva
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 szár zeller, felaprítva
  • 2 érett paradicsom, kockázva
  • ½ csésze zöld olívabogyó, kimagozva és szeletelve
  • 2 ek kapribogyó, leöblítve
  • ¼ csésze fenyőmag, pirítva
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 ek cukor
  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikom a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Készítsd elő a padlizsánt – Szórd meg sóval, hagyd állni 30 percig, majd öblítsd le és töröld szárazra (papírtörlővel)
  2. Süsd meg a padlizsánt – Hevíts olívaolajat, és süsd aranybarnára. Tedd félre, amíg megcsinálod a többi részét az ételnek.
  3. Párold meg a zöldségeket – Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a hagymát és zellert. Add hozzá a paradicsomot, és főzd, amíg pépes lesz.
  4. Adj hozzá ecetet és cukrot – Keverd bele a kapribogyót, olívát, fenyőmagot, ecetet és cukrot, majd főzd további 5 percig.
  5. Keverd össze – Tedd vissza a sült padlizsánt, alaposan keverd össze, és főzd még 5 percig.
  6. Hűtsd le & tálald – Hagyd állni legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal.

Régiók szerinti változatok:

  • Palermói változat – Szardellát és tonhalat adnak hozzá.
  • Cataniai változat – Fenőmaggal és bazsalikommal készül, több paradicsommal.
  • Trapaniai változat – Paprikát és mandulát is tartalmaz.

A caponata másnapra még finomabb, mert az ízek mélyülnek! Kínáld pirítóssal vagy grillezett hal, hús mellé.