Mint minden régiónak, természetesen Toszkánának is megvannak a hagyományos ételei és fogásai, amelyeket semmiképpen nem szabad kihagyni, ha arra járunk. Számos tipikus helyi fogás gyökere egészen a reneszánsz korig, a XIV-XVI. századig nyúlik vissza, szívesen fogyasztanak tartalmas leveseket, kenyérféleségeket és húsos ételeket is.
Crostini toscani
Az olasz konyha bővelkedik az előételekben, Toszkánában a leghíresebb antipasto a crostini toscani, ami nem más, mint egy vékony kenyérszelet, amelyet olivaolajjal kennek meg pirítás előtt. Tetejére májpástétom (csirkemáj) kerül, ezt leginkább zsályával szokták ízesítni, de szoktak zeller, sárgarépát, kapribogyót is rátenni, sőt még szardellát is.
Coccoli toscani
A coccoli is egy hagyományos toszkán recept, amelyet szintén előételként (antipasto) vagy aperitivo-hoz fogyasztanak. A coccoli nem más, mint apró sült kenyérgombóckák (mintha mini lángosgolyók lennének), amit minőségi sonkával és sajttal (krémes stracchino-ba mártogatva) szoktak szervírozni. Toszkánában árulják streetfood-ként is papírtölcsérben.
Toszkánában a sült kenyértésztának több neve is lehet, attól függően, hogy milyen alakja van. Hívják donzelle, zonzelle és ficattole néven is. A coccoli neve onnan ered, hogy a formája hasonlít a ciprusfenyő terméséhez. Az Appeninek másik oldalán, Emilia-Romagna régióban gnocco fritto néven egy hasonló finomság.
Panzanella
A panzella is egy tipikus antik, maradékmentő étel, hiszen ez nem más, mint gyakorlatilag egy kenyérsaláta. A neve a pane (kenyér) és a zuppiera (levesestál) összevonásából ered valószínűleg. Tipikus fogása a cucina povera-nak, azaz a szegények konyhájának, amelyet eredetileg földművesek és halászok fogyasztottak. Ez utóbbiak, a legenda szerint, egyenesen a tengervízbe mártogatták a száraz kenyérdarabokat, hogy “megsózzák” és megpuhítsák.
Manapság kedvelt nyári étel, és igazán szabadon lehet elkészíteni, mindenki azt tesz bele, amihez kedve van. Az alap mindig megmaradt, száraz kenyér, amelyet vagy vízben, vagy ecetes vízben puhítanak meg, apróra vágott lilahagyma, uborka, paradicsom, bazsalikom és természetesen olíva olaj. Ha gazdagabban szeretnénk fogyasztani, akkor tehetünk hozzá tonhalat, főtt tojást, olíva bogyót, édesköményt, zellert, virslit, répát vagy különféle sajtokat is.
Pappardelle al ragú di cinghiale
Az előételektől eljutottunk az első toszkán primo piatto-hoz (ami ugye mindig valamilyen pasta, vagy risotto szokott lenni). Ez nem más, mint a pappardelle al ragú di cinghiale, azaz a vaddisznóragus pappardelle tészta (szélesmetélt).
A hagyományos raguhoz képest (mondjuk bolognai) sokkal intenzívebb a vadhús íze miatt, amelyet paradicsommal és vörösborral főznek össze, majd tojással készült, friss pappardelle tésztával tálalják. A tetejére friss petrezselymet szoktak szórni, és egy csipet parmezánt. Nem könnyű fogás, inkább télen fogyasztják.
Tagliatelle al tartufo
A toszkán konyhából természetesen nem hiányozhat a szarvasgomba sem (ebben a magazinban sok érdekességet olvashatsz róla). A szarvasgomba a régió legértékesebb exportterméke, de a helyiek is szívesen használják különböző ételekben, annyira népszerű, hogy számos fesztivált is rendeznek a szarvasgomba tiszteletére.
A szarvasgomba intenzív íze miatt ehhez a fogáshoz sem kell sok minden. A tagliatelle al tartufo elkészítéséhez is a friss házi tészta a legjobb, erre feltétnek olíva olaj, só és szarvasgomba forgács kerül (frissen reszelve), majd egy kis parmezánnak szórják meg. Jellemzően fekete szarvasgombát (tartufo nero) használnak hozzá, amely júniustól novemberig érhető el.
Bistecca alla fiorentina
A régió leghíresebb húsos fogása nem más, mint a bistecca alla fiorentina, amelyet egyszerűen csak fiorentinának is szoktak hívni. Az alapanyag egy csontos borjúszelet, amelyet grillen készítenek el, rare módra (angolosan), azaz a belseje csak nagyon enyhén átsült (al sangue – véresen), jellemzően 50-52 °C belső hőmérséklettel rendelkezik. A rare steak külső része barnás, belseje pedig szinte nyers, vörös színű. Ha nem szereted a steak, természetes, nyers húsos ízét, akkor ez nem neked való fogás lesz.

Desszertek
A toszkán konyha desszertjeire egyáltalán nem jellemző, hogy krémes, habos finomságok lennéne. Inkább pitéket, szárazabb piskótaszerű tortákat, kekszeket fogyasztanak errefelé. Az egyik legismertebb talán a torta della nonna (nagymama sütije), amely – ahogy a neve is mutatja – nem egy cukrászati mestermű, hanem egy házi sütemény, amely egy egyszerű pitetészta, pudingszerű töltelékkel (lehet citromos vagy ricottás is), amit fenyőmaggal vagy mandulával szórnak meg.
Egy másik kihagyhatatlan eredetileg toszkán finomság a cantucci, ami gyakorlatilag egy édes kétszersült, általában mandulával ízesítve. Édes borba mártogatva szokás fogyasztani, amely egy kicsit meg is puhítja és könnyen fogyaszthatóvá teszi ezt a ropogós finomságot.
Jó étvágyat!