Ezt a – tiramisúhoz hasonlóan nyers tojást tartalmazó – édességet nemcsak az olasz konyhában találhatjuk meg, hanem a franciáknál is megtalálható sabayon néven.
Magyar leírásokban sokszor borhabként emlegetik, azonban nem feltétlenül kell bele alkohol (sokszor kávéval készítik reggelire), inkább egy gyorsan összedobott édességként ismert. … ugye ti is ettetek gyerekkorotokban cukros tojássárgát? Én pontosan emlékszem arra, amikor a nagymamám a mini konyhájában egyszer csinált nekem ilyet, akinek semmilyen olasz kötődése nem volt (a nagypapám anyukája szökött meg fiatalkorában Olaszországba – a nagypapám így nélküle nőtt fel – és Milánóban halt meg több mint 100 éves korában).
Na, de térjük vissza a zabaglione történetére.
A tojásos alkoholos krém eredete igen bizonytalan, a legismertebb történet szerint Giovanni Paolo Baglioni kapitány alkotta meg véletlenül a XIV. században, amikor egy állomásozás során a katonái semmilyen más alapanyagot nem találtak, mint tojást, cukrot és pár üveg bort. Ezeket összekeverve született meg ez a híres, krémes édesség, amelynek a neve a kapitány nevéhez köthető (Baglioni).
Egy másik teória szerint a Medici-ház uralkodása alatt született Medici Katalian francia házassága során, amikor több szakácsot is vitt magával Franciaországba, ahol ezt követően a gasztronómiát is sok olaszos behatás érte.
A harmadik legenda arról szól, hogy egy spanyol ferences rendi szerzetes, egy bizonyos Pasquale de Bayon késztette el Piemonte tartományban valahol, és afrodiziákumként kínálta a gyülekezete tagjai számára.
Más feltételezések szerint szicíliai közvetítéssel jutott el ez az arab desszert Itáliába.
A legtöbben Olaszországban onnan ismerik a zabaglionét, hogy a nagyszülők ezt ették vasárnaponként reggelire, amikor a háborús időkben és azt követően nem mindenkinek volt pénze vasárnap reggelenként bárba menni süteményezni, így otthoni megoldásként a vasárnapi “gazdag” reggeli a zabaglione volt, a nőknek kávéval, a férfiaknak egy kis édes borral vagy likőrrel, esetleg egy szelet kenyért mártogatva bele.
Nézzük hogyan készül az alap verzió:
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 2 dkg cukor
- 2 dl édes desszertbor (pl. aszú)
Elkészítés: Forralj egy lábasban vizet. Üsd fel a tojásokat, és a sárgákat tedd külön egy fém tálba. Add hozzá a cukrot, és habverővel verd fel. Ezután tedd a fém tálat lobogó víz fölé, és add a bort is a tojáshoz. Kézi habverővel folyamatosan mozgasd a krémet, egészen addig, amíg a kellő mértékben be nem sűrűsödik.
A videóban a néni nem vacakolt, nem pasztörizálta a tojásokat gőz felett, csak simán kikeverte. Bevallom én sem szoktam a tiramisúhoz sem, és eddig még soha nem volt semmi bajunk tőle. Lényeg, hogy tényleg nagyon friss, és tiszta tojást kell használni.