A nápolyi pizza kezdetben a szegények étele volt, utcákon árulták, számos különböző feltéttel. Az első pizzeria megszületése is Nápoly városához köthető, az Antica Pizzeria Port’Alba 1738 nyitott meg, amikor a pizza már nem csak a helyi szegények körében volt népszerű, hanem mindenki, aki a városba látogatott, rajongott érte. Ide jártak az utcai mozgóárusok is feltölteni a készleteiket.
Ezekben az időkben a legnépszerűbb a pizza alla marinara (sima paradicsomos sajt nélküli), szardellás vagy cicinelli-s (aprócska fehér halas), verzió voltak. 1830-tól már nemcsak az utcai árusokat szolgálták ki, hanem asztalokkal és székekkel is bővültek, így már helyben is lehetett fogyasztani a finomságot. Érdekessége, hogy a mai napig működik, így, ha Nápolyban jársz, érdemes felkeresned (Via Port’Alba 18, 80134, Napoli).Alighanem a világ leghíresebb pizzája a Pizza Margherita, amely 1889-ben készült először Raffaele Esposito pizzamester kemencéjében, mégpedig Savoyai Margit (Regina Margherita di Savoia) olasz királyné számára.
I. Umberto király és neje, Margit Itáliai körútra indultak 29 évvel az után, hogy egyesítették Észak- és Dél-Olaszországot, így jutottak el június 11-én Nápolyba. A királyné ekkor látta meg az utcán jóízűen pizzát falatozó embereket, és azonnal elrendelte, hogy neki is hozzanak a finomságból.
Ekkor került a képbe Raffaele Esposito, aki a királyné kívánságára és tiszteletére készítette el az első Pizza Margherita-t, amely színeiben az olasz zászlót idézte: a paradicsom a piros színt, a mozzarella a fehéret, a bazsalikom pedig a zöld színt szimbolizálta.