A világ legkedveltebb nyalánkásga: a Nutella

Szerző képe

By Szalai Nóri

A Nutellát mindenki szereti, és szinte a világ minden táján ismerik, hiszen 75 országban kapható szerte a nagyvilágban. Ha Olaszországban jársz, nincs olyan bár, kávézó, …

Olvass tovább

A Nutellát mindenki szereti, és szinte a világ minden táján ismerik, hiszen 75 országban kapható szerte a nagyvilágban. Ha Olaszországban jársz, nincs olyan bár, kávézó, fagyizó, szupermarket, ahol ne állnának hegyekben a Nutellás üvegek, vagy a Nutellás édességek, fagylaltok, sütemények. A bárokban gigantikus vödrökből nyomják az összetéveszthetetlen mogyorós-csokis krémet a cornetto-kba (ami ugyebár a croissant), töltik crépes-be (azaz palacsintába) vagy mérik fagyiként.

De mi is a titka a Nutellának? Mikortól kapható? Kinek a nevéhez fűződik? Röviden elmesélem!

A Nutella története a Piemont tartományban található Alba városában kezdődött, közvetlenül a II. Világháború után, amikor nagyon nehéz volt az egyik legfontosabb cukrászati alapanyag, a kakaó beszerzése. Ezt a hiány okozta problémát használta ki Pietro Ferrero cukrászmester, aki létrehozott egy olyan csokis édességet, amelyhez csak kevés kakaó kellett, ellenben jó sok cukor és mogyoró volt benne. Sok mogyoró már csak azért is, mert a térségben nagyon bőségesen termett.

forrás: Nutella.com

 

Így készült el 1946-ban a Nutella elődje a Giuandujot, amely akkoriban még nem krémes állagú volt, sokkal inkább hasonlított egy szappan formájú szilárd, gyurma állagú masszára, amelyet fényes fóliába csomagolva árultak, és szeletelve fogyasztották kenyérre téve. Ferrero mester a „szegények édessége” nevet adta neki, utalva ezzel arra, hogy még az olyan szerény keresetű emberek, mint a munkások, kőművesek és földművesek is meg tudták azt vásárolni maguknak reggelire két szelet kenyér közé téve.

forrás: Nutella.com

 

Azonban az 1949-es év nagyon meleg nyarat hozott, a Giuandujot pedig elolvad a hőségben. Michele, Ferrero mester fia, azonnal kenyérre is keni az addig csak szeletekben fogyasztott édességet, és rögötön neki is áll kikísérletezni egy kenhető változatot különböző növényi olajak hozzáadásával, így születik meg a Giuandujot utódja a Supercrema (amelynek az eredeti receptjét még mindig titok övezi).

forrás: Nutella.com

 

1964-ben megalkotják a tökéletesített változatot, immár Nutella néven. A „nut” szócskával utalva a legfontosabb összetevőre, a mogyoróra, amely nagyban elősegíti a nemzetközi piacokon való megjelenést is.

Ezt követően a Ferrero család megnyitja üzemeit Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban. Később eléri az Egyesült Államokat, Japánt és Ausztráliát is.

Napjainkban nagyjából 250 ezer tonna Nutellát adnak ek évente 75 különböző országban.