Palermo, Szicília pezsgő fővárosa, igazi paradicsom a street food szerelmeseinek. Az utcákon sétálva elkerülhetetlen, hogy ne csábuljunk el a helyi ínyencségek kavalkádjának. A város utcáin, a piacokon kínált ételek között található néhány igazán különleges és autentikus fogás is, mint például a pane con la milza.
A pane con la milza, vagy ahogy helyben nevezik, a “pani cà meusa”, egy egyszerű, mégis elképesztően ízgazdag szendvics, bár elsőre igen bizarrnak tűnhet. Az alapja egy puha zsemle (legtöbbször szezámmagos), amelyet finoman pirított borjúlépből és tüdőből készített töltelékkel töltenek meg. A forró húsokat gazdagon meglocsolják citromlével, és néha ricottával vagy pecorinóval is megkoronázzák. Ez az étel a szegények konyhájából ered, de mára Palermo egyik legismertebb street food-jává nőtte ki magát.
A belsőségekkel készült szendvicsek nemcsak Olaszországban népszerűek, hanem más országok konyháiban is fontos szerepet kapnak. Íme néhány példa:
- Franciaország: A híres “andouille” kolbász, amelyet disznóhúsból és belsőségekből készítenek, gyakran kerül baguette-be.
- Spanyolország: Az “morcilla” (véres hurka) szendvicsek gyakoriak, különösen Észak-Spanyolországban, ahol helyi specialitásként fogyasztják őket.
- Németország: A “leberkäse”, egy húspástétom belsőségekből és húsból, előszeretettel kerül zsemlékbe, gyakran mustárral vagy savanyúsággal kiegészítve.
- Skócia: A híres “haggis” (báránybelsőségekkel készült étel – a magyar véreshurkához hasonlít talán, de mégsem:) néha szendvics formájában is fogyasztják.
- Egyesült Államok: Néhány déli államban népszerű a “chitlins sandwich”, amely disznóbélt tartalmaz.