„A Cipollina Catanese az egyik legfinomabb dolog, amit nemrégiben Cataniában, Szicíliában fedeztem fel – kis leveles tészta, melyeket puhára sült hagymával és paradicsommal töltöttek, sonkával és sajttal rétegeztek, majd szépen összehajtogattak. Rendkívül finomak és elképesztően egyszerűen elkészíthetők. A Cipollina Catanese a fő összetevőről, a hagymáról kapta a nevét, a “cipollina” szó pedig olaszul “kis hagymát”, illetve újhagymát is jelent. A szicíliai ételek gyakran édes-sós ízvilágúak, ezekben az ételekben az édességet a hagyma, a sósat pedig a sajt és a sonka adja. Ha éhes vagy, és csak valami gyorsra vágysz, akkor tökéletes választás, Catania szerte szinte minden bar-ban, pékségben és tavola calda-ban kapható.” – Timi, az 5 Perc Olasz élménytanfolyam egyik résztvevője
De te is elkészítheted otthon! Jöjjön a recept!
Elkészítési idő: 15 perc – 6 darabhoz
Sütési idő: 30 + 23 perc
Hozzávalók:
550 g vajas leveles tészta (3 lap), hűtőben felengedve
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
260 g hagyma, meghámozva
180 g passzírozott paradicsom
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál fekete bors
6 szelet sonka (kb. 90 g)
200 g reszelt scarmoza sajt (vagy 100 g reszelt mozzarella, 100 g füstölt gouda)
1 felvert tojás a bevonathoz
Elkészítés:
1. Először készítsd el a hagymás keveréket, mivel ki kell hűlnie. A hagymát szeleteld vékonyra. Helyezz egy nagy edényt közepes lángra, és adj hozzá 1 evőkanál olajat. Add hozzá a hagymát és kevergesd, de vigyázz, hogy a hagyma ne barnuljon meg. Párold 20 percig, kevergetve, hogy a hagyma mindenhol megpuhuljon, és szükség esetén adj hozzá több olajat. Add hozzá a paradicsomszószt, és főzd további 10 percig. Ízesítsd sóval és borssal, és tedd félre hűlni.
2. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Győződj meg róla, hogy a leveles tészta teljesen felengedett a hűtőben. Vegyél egy 24×24 cm- leveles tésztalapot, és vágd félbe hosszában. Hajtsd be mindegyik téglalapot, hogy négyzetet kapj. Ezután óvatosan nyújtsd ki, hogy 15 cm-es négyzet legyen belőle.
3. Helyezd a sonkát középre hajtogatva. Tegyél rá 1,5 evőkanál kihűlt hagymás-paradicsomos keveréket, majd szórd rá a reszelt sajt 1/6-át. Hajtsd rá a szemközti sarkokat, és csípd össze őket, hogy a helyükön legyenek. Ezután ismételd meg a másik két szemközti sarokkal. Helyezd a leveles tésztákat egy sütőlapra és tedd hűtőbe 25 percre.
4. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Amikor a tészta kihűlt, kend meg a felvert tojással, és süsd sütőpapírral bélelt tepsiben 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.