SZEGÉNYEK KONYHÁJA: Pappa col pomodoro

Szerző képe

By Szalai Nóri

A toszkán „pappa al pomodoro”-tól a milánói „cassoeula”-n át a liguriai „panissa”-ig minden régiónak megvan a maga hagyományos paraszti receptje, amelyet otthon is elkészíthetünk, de a helyi trattoriákban is gyakran kínálnak a vendégeknek.

Az igazi olasz receptek általában soha nem bonyolultak, néhány összetevőből állnak, és isteni finomak.

A „cucina povera” elnevezéssel általában a paraszti hagyományok alapján készülő, olcsó és laktató ételeket illetik, amelyek egyszerű hozzávalókból, gyorsan elkészíthetők, mindenki számára elérhetők, mégis finomak. Sokszor maradékból készülnek, hiszen az alapelv mindig az, hogy semmit nem szabad elpazarolni és kidobni (megszívlelendő tanács egyébként).

A toszkán „pappa al pomodoro”-tól a milánói „cassoeula”-n át a liguriai „panissa”-ig minden régiónak megvan a maga hagyományos paraszti receptje, amelyet otthon is elkészíthetünk, de a helyi trattoriákban is gyakran kínálnak a vendégeknek.

Ebben a sorozatban ilyen recepteket hozok neked, remélem sikerül neked is finomakat főznöd ezek alapján!

… most pedig nézzük meg, hogyan készül a pappa col pomodoro, ami valójában “paradicsomlevesbe áztatott kenyér” 🙂

Hozzávalók: 

  • 800 g paradicsompüré (nem koncentrátum)
  • víz (q.b. – azaz quanto basta, ami annyit tesz: amennyi elégséges)
  • bazsalikom (q.b.)
  • só (q.b.)
  • 300g házi fehér kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj

Elkészítés: 

  1. Hevítsük enyhén fel az olajat egy lábosban, majd futtassuk meg rajta a vékony szeletekre vágott fokhagymát.
  2. Öntsük rá a paradicsomszószt, ízesítsük egy kis sóval, és főzzük bő fél órát.
  3. Eközben vágjuk szeletekre a kenyeret (használhatunk szikkadt, nem friss kenyeret), osszuk két részre, és amikor elkészült a szósz higítsuk fel egy kis vízzel.
  4. Helyezzük bele a kenyeret, ha szükséges kis darabokra tépkedve, majd fakanállal nyomkodjuk le.
  5. Fedjük le fedővel, és nagyjából 15 percig főzzük. Ennyi idő alatt a kenyér teljesen megpuhul, pépesedik. Ha szükséges adjuk hozzá még egy kis vizet, és kavarjuk jól meg.
  6. Tegyük vissza a tűzre, és jó 5 percig rottyantsuk össze az egészet. A végén pépes állagú ételt kell kapnunk. (Ezt a “pappa” – a bébiételt is szokták így hívni.)
  7. Ha szükséges adjunk hozzá még sót, locsoljuk meg egy kis extraszűz olívaolajjal, és adjunk hozzá friss bazsalikomot.
  8. Melegen fogyasszuk (meglocsolhatjuk még egy kis olajjal).

Buon appetito!