Ez az egyszerű csokis piskótának tűnő olasz sütemény nem is olyan egyszerű. Létrejöttét annak köszönheti, hogy 1920 körül egy Capri szigetén dolgozó Carmine di Fiore nevű cukrász véletlenül kihagyta a lisztet a süteményreceptből, azonban az eredmény mindenkit elvarázsolt (még őt magát is), így született meg és terjedt el ez a recept, amit azóta torta capresének, azaz capri-szigeti tortának) neveznek.
Hozzávalók 8 szelethez:
– 4 tojás
– 150g porcukor
– 150g vaj
– 200g hámozott mandula
– 250g étcsokoládé
– porcukor a díszítéshez
Elkésztés:
- A puha vajat keverjük ki a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját.
- A meghámozott mandulát darájuk le (lehet mandulalisztet is használni), adjuk hozzá a tojásos keverékhez ezt, és az olvasztott csokoládét is.
- Verjük fel a tojások fehérjét habbá, és finoman adjuk hozzá ezt is a csokis masszához.
- Kivajazott kerek tortaformában süssük meg előmelegített sütőben 180 Celsius fokon nagyjából 45 perc alatt.
- Amikor kihűlt, szórjuk meg porcukorral.