Torta Caprese

Szerző képe

By Szalai Nóri

Ez az egyszerű csokis piskótának tűnő olasz sütemény nem is olyan egyszerű. Létrejöttét annak köszönheti, hogy 1920 körül egy Capri szigetén dolgozó Carmine di Fiore nevű cukrász véletlenül kihagyta a lisztet a süteményreceptből, azonban az eredmény mindenkit elvarázsolt (még őt magát is), így született meg és terjedt el ez a recept, amit azóta torta capresének, azaz capri-szigeti tortának) neveznek.

Hozzávalók 8 szelethez:

– 4 tojás
– 150g porcukor
– 150g vaj
– 200g hámozott mandula
– 250g étcsokoládé
– porcukor a díszítéshez

 Elkésztés:

  1. A puha vajat keverjük ki a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját.
  2. A meghámozott mandulát darájuk le (lehet mandulalisztet is használni), adjuk hozzá a tojásos keverékhez ezt, és az olvasztott csokoládét is.
  3. Verjük fel a tojások fehérjét habbá, és finoman adjuk hozzá ezt is a csokis masszához.
  4. Kivajazott kerek tortaformában süssük meg előmelegített sütőben 180 Celsius fokon nagyjából 45 perc alatt.
  5. Amikor kihűlt, szórjuk meg porcukorral.