Miért eszik répát az olasz Sinner, a tenisz világranglista első helyezettje?

Szerző képe

By Szalai Nóri

Mióta a jelenleg is világelső olasz teniszező, Jannik Sinner egy 2019-es bécsi mérkőzés szüneteiben sárgarépát majszolgatott egy sárgarépának öltözött rajongói csapat is követi mindenhova (Carota Boys).

De miért eszik répát? Elmondása szerint azért, mert laktat, pótolja az ásványi sókat, és gazdag A-vitaminban. Nem megszokott és egészséges alternatíva a többi teniszező által kedvelt banán helyett. A görcsök és fáradtság ellen pedig természetes kiegészítőket használ, például savanyú uborka levét, amely nátrium- és káliumforrás.

Na, de nem is ez a lényeg, hanem felmerült a kérdés, hogy vajon az olasz sportolók is a hagyományos, édes olasz reggelit eszik-e (cappuccino, croissant) vagy ők engednek ebből a tradícióból.

Jannik napja mindig gazdag és kiegyensúlyozott reggelivel indul: zab, gyümölcs, méz, vagy joghurt teljes kiőrlésű kenyérrel és lekvárral. Mindez gondosan megtervezve, hogy a mérkőzés alatt folyamatos energiát biztosítson.

Ebédre és vacsorára jöhet a barna rizs vagy teljes kiőrlésű tészta, könnyű fehérjék, mint a hal vagy a fehér hús, és megfelelő mennyiségű zöldség – de nem túl sok, nem azért mert nem szereti, hanem azért, hogy elkerülje a puffadást, ami ronthatná a teljesítményét.

Persze azért néha ő is “bűnözik”: lecsúszik egy pizza, egy édesség (a kedvenc komfort ételei), vagy a nagyi rántott húsa, vagy, az egyébként szakács, apja egy-két finomsága. Imádja a nagyi és anyukája, Siglinde, házi kekszeit is.

Soha nem iszik viszont cukros italokat. Ahogy ő mondja, a lényeg nem a megvonás, hanem a kiegyensúlyozott étrend.