Minuto Bauli: Pandoro minden mennyiségben

Szerző képe

By Szalai Nóri

Ki ne ismerné a pandoro-t, a jellegzetes olasz karácsonyi sütit, amely évek óta már Magyarországon is kapható számos helyen? Az ikonikus pandoro sikerére alapozva, a szezonális sütik (pandoro, panettone, colomba) piacát 25%-ban uraló, 1922-es alapítású Bauli cég pár éve nyitotta meg az első „Minuto” sütizőjét, hogy a két napig készülő, 12 órán át kelesztett majd sütött legendás karácsonyi sütit mini verzióban, számos variációban, elérhetővé tegye egész évben az édesszájúak számára.

A sütiket mindig a helyszínen, az általad választott ízzel töltik meg, így nem lesz „szottyadt” a tésztája! A következő ízesítések közül választhatsz:
nocciolata (mogyorókrémes), pasticcera (cukrászkrémes), pistacchio (pisztáciás), zabaione (borhabos, borsodós), albicocca (sárgabarack lekváros), fondente (étcsokis), frutti di bosco (erdei gyümölcsös), panna (tejszínhabos)

Itt találsz Minuto Bauli pontokat, ha te is szeretnéd megkóstolni a sütiket (Bécsben is van egy!):
Verona e provincia
Verona – Via Cappello 3/A
Verona – Bar Bauli – Piazzale Ruggero Bauli 2
Centro Commerciale Adigeo – Viale delle Nazioni 1, Verona
Bauli in Autostrada – A4 Torino – Trieste, Sommacampagna (VR)
Milano e provincia
Milano – Piazza Beltrade
Centro Commerciale Fiordaliso – Via Eugenio Curiel 25, Rozzano (MI)
Lifestyle Center Merlata Bloom – Via Gottlieb Wilhelm Daimler 61, Milano
Centro Commerciale Il Centro – Via G. E. Luraghi 11, Arese (MI)
Monza e Brianza e provincia
Centro Commerciale Globo – Via Italia 197, Busnago (MB)
Firenze
Via del Corso 69R, Firenze
Torino
Torino – Via Giuseppe Garibaldi 43, Torino
Bologna
Centro Commerciale Gran Reno – Via Marilyn Monroe 2, Casalecchio di Reno
Vienna
Centro Commerciale Shopping City Süd – Vienna, Austria

… és, ha már a pandoro szóba került. Biztosan hallottál már az örökös „Pandoro VS Panettone” vitáról, amelyről minden olasznak meg van a véleménye.

Na, de mi is a különbség a két süti között?

A nagyjából ezeréve múltra visszatekintő panettone egy édes, kelt tészta, amelyet kandírozott gyümölcsökkel és mazsolával gazdagítanak. Eredetileg Milánóból származik, de ma már szinte minden olasz családnál megtalálható a karácsonyi asztalon.

Ezzel szemben, az elsőként 13. században megjelent veronai pandoro (pan+doro=arany kenyér), általában csillag alakú, és rengeteg vaj van a tésztájában, ami a jellegzetes ízét is adja. A hagyományos verzió töltelék nélküli, amit megszórnak jó sok (hozzácsomagolt) ízesített porcukorral. Így:

A hagyományos verzió mellett ma már végeláthatatlan kreációkban kaphatók a pandorok karácsony környékén minden közértben. (Nálunk, így nyár elején, még mindig van egy bontatlan doboz csokis …)