A canederli a dél-tiroli területek egyik legjellemzőbb étele. Rengeteg féle íz variációban kapható, így mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbbat. Ezek az óriás gombócok szikkadt kenyérből, tejből, metélőhagymából, szalonnából, tojásból készülnek, amit aztán húslevesbe főznek, majd apróra vágott metélőhagymával díszítenek.
(A neve is hasonló a knédlihez, azaz a zsemlegombóchoz)
Sonkás-szalonnás-metélőhagymás canderli húslevesben
Hozzávalók (8 adaghoz):
- 80g vaj
- 200g fehér kenyér
- 2 tojás
- 150 ml tej
- metélőhagyma
- só, bors
- 1 hagyma
- 350g prosciutto
- 100g szalonna
- 60g sima liszt
- reszelt parmezán sajt
Elkészítési mód:
1. Vágjuk a kenyeret kis kockákra és tegyük egy tálba.
2. A tojásokat verjük fel a tejjel, majd adjuk hozzá az apróra vágott metélőhagymát, sót, borsot és keverjük jól össze.
3. A felkockázott kenyérhez adjuk hozzá a tej és tojás keverékét és dolgozzuk össze a masszát.
4. Egy tapadásmentes serpenyőben olvasszunk fel 30 g vajat, majd pirítsuk le a hagymát is. Ha már aranyszínű. adjunk hozzá 100 g apró vágott szalonnát, és süssük együtt pár percig. Hagyjuk kihűlni.
5. Adjuk hozzá a 350 g sonkát, keverjük jó össze a tej, tojás és kenyér keverékével, majd hagyjuk pihenni körülbelül egy órán keresztül, amíg a tej felszívódik és az ízek összeérnek.
6. Végül adjuk hozzá a lisztet a keverékhez, és formáljunk belőle 8 gombócot nedves kézzel, majd forgassuk meg őket lisztben.
7. Főzzük bele a gombócokat a már kész, leszűrt húslevesbe.
8. Metélőhagymával megszórva, ízlés szerint parmezánnal tálaljuk a gőzölgő levest.