Panettone vs Pandoro: a karácsony örök dilemmája Olaszországban

Szerző képe

By Szalai Nóri

A karácsony közeledtével szinte minden évben előjön az ünnepek legfontosabb kérdése: Panettone vagy Pandoro kerüljön-e az ünnepi asztalra. Az olaszok hagyományos karácsonyi süteményeivel már évek óta hazánkban is lehet találkozni, nemcsak az olasz élelmiszereket áruló boltok polcain, de immár a nagyobb hiper- és szupermarketek kínálatában is. De mi is a különbség a két – egyébként hasonló – sütemény között?

@5percolasz

Panettone vagy Pandoro? Nekem pandoro (de leginkább mákos beigli:)… és ki volt Antonio, akiről a panettone a nevét kapta a XV. században? #olaszország #olasz #panettone #pandoro #5percolasz #neked #nekedbelegyen #nekedbe #fyp #foruyou #foruyou #foryoupagе #foryoupage❤️❤️

♬ eredeti hang – 5percolasz_szalainori

Panettone

A panettone egy édes, kelt tésztájú piskótszerű sütemény, amely liszt, víz, vaj és tojássárga keverékéből készül, ezt kandírozott gyümölcsökkel, citrom vagy narancs héjával, mazsolával gazdagítják. A sütőpapír formát nem kell teljesen megtölteni, mert sütés közben a tészta „megnő”, és kiemelkedik a formából. Ezt a papírt később sem veszik le róla, azzal együtt tálalják, és mindenki magának szedi le róla, miután felszeletelték.

A panettone születéséhez két legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint a sütemény a XV. században Ludovico il Moro uralma alatt született Milánóban, amikor is karácsony előestéjén, a Sforza-ház főszakácsa csúnyán leégette az ünnepi asztalra szánt desszertet, amit az inasa, Antonio, mentett meg úgy, hogy a megmaradt alapanyagokból összerobott egy édes kenyérféleséget.

Ennek a véletlenül, kényszerből született édességnek olyan sikere lett, hogy a vendégek a Viva il pane di Toni”, azaz „Éljen Tóni kenyere” felkiáltással üdvözölték azt. A recept fennmaradt, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A név is innen ered: pane di Toni, ami panettonéra rövidült az idők során.

A másik történet szerint egy fiatalember halálosan beleszeretett egy helyi pék lányába, akinek azonban sehogy nem tudott a közelébe férkőzni. Ekkor támadt az az ötlete, hogy beálljon a pékhez segédnek, hogy a lány közelében lehessen. Mivel szegény volt, mint a templom egere, így baromfilopásból szerzett pénzt magának, amit aztán vajra és tojásra költött. Az elképzelése az volt, hogy addig tökéletesíti a cukrász- és péktudását, amíg el nem készíti a tökéletes édes kenyeret. Kitartása és ügyessége meghozta a gyümölcsét: a fantasztikus panettonéinak köszönhetően a pék hozzáadta a lányát, és természetesen a tökéletes édes kenyér receptje is családban maradt.

Pandoro

A Pandoro formája a Panettonéval ellentétben egy nyolcágú csillag, tésztája pedig lisztből, tojából, vajból, cukorból és élesztőből áll. A Pandorót általában Verona városához kötik, de az eredetére itt is több legendát találunk. Az egyik szerint Ausztriából származik, őse az úgynevezett bécsi kenyér, míg más források azt állítják hogy már az időszámításunk szerinti első században is ettek Pandoróhoz hasonló süteményt, amelyet egy Vergilius Stefanus Senex nevű péknek tulajdonítanak. Egy másik verzió szerint a „pane de oro”, azaz az „aranykenyér” leszármazottja, amelyet egy időben a gazdag velencei családok asztalain lehetett megtalálni.

Ami biztos, hogy a mai, modern Pandoro 1894-ben született egy hagyományos veronai édesség, a nadalin utódjaként, és a receptet Domenico Melegatti szabadalmaztatta.  A XX. Század elején az orvosok lábadozó betegeknek és várandós anyáknak is ajánlották a Pandoro fogyasztását, az 50-es években pedig már nagyon széles körben volt megtalálható mindenhol. A 70-es években bekerült a szupermarketekbe is, és innen úgy tűnt, hogy nincs megállás a töretlen siker felé. Azonban 2005-ben, amikor a vállalt közkedvelt elnöke meghalt, elkezdődtek a gondok. A versenytársak már korábban rájöttek, hogy olyan plusz termékeket kell gyártaniuk, amelyekkel egész évben piacon tudnak maradni, ám a Melegatti lemaradt ebben, 2017-ben leállt a termelés, a béreket nem tudták kifizetni, az adósság pedig megközelítette a 30 millió eurót. 2018 karácsonyán mégis újraindult a termelés, mégpedig Matteo Peraro és Davide Stroppazzoni, két egykori alkalmazottnak – és persze az új gyártulajdonosnak – köszönhetően, akik mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, tovább táplálták a még Domenico Melegatti által szabadalmaztatott kovászt.

Ugye tudod, hogy a Panettone dobozában található porcukorral nem megszórni kell a már kibontott, és felszeletet süteményt. Az igazi olaszok magába a zacskóba szórd bele, majd zárt le a “zsák” tetejét, és jól rázd össze, hogy mindenhova jusson a cukorból. Nézd csak, így kell!

Aki szeretne egy picit olaszul is tanulni, nézze meg ezt a videót is a Panettone és a Pandoro közötti különbségekről!