A panzanella is egy tipikus antik, maradékmentő étel, hiszen ez nem más, mint gyakorlatilag egy kenyérsaláta. A neve a pane (kenyér) és a zuppiera (levesestál) összevonásából ered valószínűleg. Tipikus fogása a cucina povera-nak, azaz a szegények konyhájának, amelyet eredetileg földművesek és halászok fogyasztottak. Ez utóbbiak, a legenda szerint, egyenesen a tengervízbe mártogatták a száraz kenyérdarabokat, hogy “megsózzák” és megpuhítsák.
Manapság kedvelt nyári étel, és igazán szabadon lehet elkészíteni, mindenki azt tesz bele, amihez kedve van. Az alap mindig megmaradt, száraz kenyér, amelyet vagy vízben, vagy ecetes vízben puhítanak meg, apróra vágott lilahagyma, uborka, paradicsom, bazsalikom és természetesen olíva olaj. Ha gazdagabban szeretnénk fogyasztani, akkor tehetünk hozzá tonhalat, főtt tojást, olíva bogyót, édesköményt, zellert, virslit, répát vagy különféle sajtokat is.
Panzanella recept
Hozzávalók:
- 400-450 g toszkán kenyér (só nélküli, lehetőleg szikkadt)
- 3 nagy, érett paradicsom
- 1 uborka
- 1 vöröshagyma
- Egy marék friss bazsalikomlevél
- Olívaolaj
- Fehérborecet
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A kenyeret szeletekre vágjuk, majd hideg vízbe áztatjuk néhány percre. Ezután alaposan kinyomkodjuk, hogy ne legyen túl nedves, és darabokra tépkedjük.
- A paradicsomot, uborkát és hagymát vékony szeletekre vágjuk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a kenyeret és a zöldségeket.
- Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, majd meglocsoljuk olívaolajjal és fehérborecettel. Sóval és borssal ízesítjük.
- Az egészet óvatosan összekeverjük, majd hűtőbe tesszük egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten állni 10 percig.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
pane toscano | pomodoro | cetriolo | cipolla rossa |
toszkán kenyér (nincs benne só) | paradicsom | uborka | lilahagyma |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
aceto di vino | sale | olio extravergine | basilico |
borecet | só | extraszűz olivaolaj | bazsaliom |