Tudtad, hogy az olaszoknak is van krumplistésztája? Nézd meg, hogyan készül, és miben más!
Az olaszok “krumplistésztájának” eredete Nápolyhoz köthető, ahol a szegények kedvelt fogása volt, amelyet szigorúan vegyes tésztával készítettek (a maradék tésztákat dobták bele – manapság már kapható “pasta mista” a boltokban is). Manapság már szalonnával és parmezánnal, sőt kagylóval is (de akkor sajt nélkül) szokták gazdagítani, a lényeg, hogy jó sűrű és krémes legyen.
Hozzávalók 4 személyre:
– 320 g tészta – vegyes tésztát szoktak használni (megmaradt tészták keveréke)
– 750 g krumpli
– 1 vöröshagyma
– 150 g zellerszár
– 150 g sárgarépa
– 130 g szalonna
– 20g paradicsom sűrítmény
– parmezán ízlés szerint
– extraszűz olívaolaj
– só, bors
– rozmaringszár
Elkészítés:
– Aprítsd fel a hagymát, a zellerszárat és a sárgarépát (az olaszok ezt a mixet soffritto misto-nak hívják, és számos étel alapja, árulják aprítva, fagyasztva készen is).
– Az olívaolajon futtasd meg a szalonnát és a hagymás alapot alacsony lángon, majd add hozzá az apró kockákra vágott parmezánt és a felkockázott krumplit és a rozmaringszárat is, majd főzd őket össze pár perc alatt.
– Add hozzá a paradicsomsűrítményt és 1 liter vizet, egy csipet sót, majd fedd le és főzd 30 percig.
– Amikor letelt az idő, add hozzá a száraztésztát, keverd össze, ha szükséges adj hozzá még egy kis vizet.
– Melegen tálald. Hűtőben két napig eláll, nem ajánlott lefagyasztani.