Pisztáciás piskóta cukormázzal

Szerző képe

By Szalai Nóri

Ez az egyszerűen elkészíthető, kevert pisztáciás sütemény akár egy ünnepi asztal dísze is lehet. Díszítheted cukormázzal vagy fehércsokoládés mázzal is. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, és garantált sikered lesz vele. Ráadásul gyorsan el is készül, desszertnek, vagy reggelire, uzsonnára is tökéletes választás.

Hozzávalók a piskótához:

  • 300g puha vaj
  • 250 g cukor
  • egy csipet só
  • 4 tojás
  • 250 g liszt
  • egy csomag sütőpor
  • 200 g őrölt pisztácia
  • zsemlemorzsa

Hozzávalók a fehércsoki mázhoz:

  • 150g fehér csokoládé
  • őrölt pisztácia

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd habosra a vajat, a cukrot és a sót. Majd egyenként add hozzá a tojásokat, végezetül pedig a sütőporral átszitált lisztet is. Keverd addig, amíg a csomómentes nem lesz, és a tészta nem ragad a keverőkanálra.
  2. Vajazz ki egy téglalap alakú sütőformát vagy kenyérformát, majd szórd be zsemlemorzsával (az olaszok zsemlemorzsával szokták, de liszttel is lehet), végül öntsd bele a süteménytésztát. Rázogasd meg, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
  3. 165 Celsius fokra előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt süssed készre. Ha belül még nyersnek látod a tésztát, de a teteje már barna, fedd le alufóliával, és úgy süssed tovább!
  4. Hagyd a formában kihűlni, csak utána borítsd ki belőle.
  5. Amikor kész, a tetejére kenj olvasztott fehércsokoládét, vagy cukormázat, végül szórd meg pisztáciaőrleménnyel. A mázat a már kihűlt süti tetejére kend!