Szerintem mindenki ismeri az egyik leghíresebb olasz előételt, a paradicsomos pirítóst, azaz a bruschetta-t. Kiejtése “bruszketta” és nem “brusetta”! Hallgasd csak meg:
Most, hogy tudod, hogyan kell helyesen kiejteni, nézzünk meg néhány tudnivalót róla.
- Általában előételként fogyasztják, például éttermekben sokszor szokták hozni, amíg elkészül a rendelés.
- Aperitivo mellé “stuzzichi”-nek, azaz étvágygerjesztőnek, falatkának (a stuzzicare ige jelentése is egyébként az, hogy begerjeszt, felingerel, csiklandoz)
- Nem szokták reggelire fogyasztani, pláne nem capuccino-val (nemrég láttam egy úti videóban, hogy valaki Olaszországban capuccinóval ette reggelire)
- Bár nem főétel, azért egy nagyon könnyű vacsorának is tökéletes lehet (nem tejjel:)
A bruschetta régi, paraszti hagyományokra visszavezethető étel. Hiszen a földművesek és szegényebb rétegek semmiképpen nem pazaroltak, így a megmaradt, szikkadt kenyeret is felhasználták különböző ételek alapanyagaként. Ilyen étel a bruschetta is, amely a pane raffermo, azaz a szikkadt kenyér megmentésére született.
Maga a szó eredete a pane bruscato kifejezésből (pirított kenyér) ered.
Ahogy szinte minden étel esetén, számos regionális változat létezik, de mindegyiknél fő szerepet kap a szikkadt kenyér mellet az olíva olaj, a só és a fűszerek.
Hozzávalók:
- házi kenyér
- paradicsom
- fokhagyma
- oregánó
- olíva olaj
- só
Elkészítés:
- Mosd meg a paradicsomot, vágd ki kockákra, és tedd egy mély edénybe.
- Ízesítsd olíva olajjal, sóval és oregánóval, keverd jól össze, és tedd félre.
- Vágd nagyjából 1 cm vastagságú szeletekre a kenyeret.
- Egy sütőlapon pirítsd meg a kenyér mindkét oldalát (lehet a sütőben is – statikus sütőben max. hőmérsékleten, vagy grill üzemmódban).
- Hámozz meg egy gerezd fokhagymát, és dörzsöld be vele a még meleg kenyérszeleteket (ha nem szereted, ki is hagyhatod).
- Halmozd e fokhagymás pirítósokra a paradicsomos feltétet.
- Egy pár csepp olíva olajjal locsold meg, és már tálalhatod is.
- Ha szereted, tehetsz rá egy-két bazsalikom levelet is.
@fornosantacaterina La merenda più buona del mondo ❤️ Pane di Altamura e pomodoro 🥹 Si ringrazia per il gentile consiglio @Clubmerenda #fornosantacaterina #altamura #pane #puglia #pugliafood
FIZESS ELŐ TE IS A NYOMTATOTT MAGAZINRA!