Mit esznek az olaszok karácsonykor?

Szerző képe

By Szalai Nóri

A karácsonyi ünnepek alatt az olasz családok asztalai is roskadásig telnek finomságokkal, amelyek egyrészt általában tükrözik a regionális ízvilágot és a családi hagyományokat is.

Természetesen minden családnak megvannak a saját, generációkról generációkra öröklődő receptjei, a karácsonyi menü sornak vannak hagyományos, elmaradhatatlan elemei is.

A karácsony szenteste (la vigilia di natale) a kereszténység legfőbb ünnepe előtti nap, és óriási szimbolikus értékkel bír, hiszen ezen az éjszakán született Jézus. A világ számos országában karácsony szentestén kerül sor az ünnepi vacsora elfogyasztására, és az ajándékozásra is. Olaszországban december 24-én általában a halételek kapják a főszerepet, de ez régiónként változik, mindenhol más és más fogások kerülnek az ünnepi asztalra.

Észak és dél

Olaszország északi és déli részén eltérő ünnepi szokásokat tartanak: északon, azaz Firenzétől felfelé december 25-én ebéddel ünneplik a karácsonyt, míg az olasz csizma többi részén már december 24-én elkezdődik az ünneplés és a lakoma. Dél-Olaszországban már késő délután asztalhoz ülnek, és vegyes sültekkel, halételekkel és asztalt gyümölcsökkel várják Jézus születését, amit különböző borokkal, pezsgővel és likőrökkel is megkoronáznak. A legtöbb családnál ilyenkor előkerülnek a társasjátékok is, bingóznak, kártyáznak az egybegyűltek.

Másnak ebéddel folytatódik az ünneplés, amely nem kevesebb, mint hat fogást tartalmaz, ráadásul nem a legkönnyebb fajtákból. December 26-án, Szent István (Santo Stefano) napján már könnyedebb fogások kerülnek az asztalra, mint például a húsleves tortellinivel.

Ami a desszerteket illeti, természetesen minden ünnepi menü elmaradhatatlan része a panettone és a pandoro, ezeket az egész országban fogyasztják. Nápolyban hagyományosan struffoli (édes, sült, mini, szirupos golyócskák) és roccocò (ropogós, édes fánk) is kerül az asztalra. Genovában jellemző a pan dolce is.

Hagyományos északi ünnepi ételek

Az ország északi részén december 24-én misére szokás menni, ilyenkor általában elfogyasztanak egy pohár finom forralt bort is (vin brulè). Az ünnepi asztalra általában hal került, de vannak kivételes esetek is. Val D’Aostában például carbonade-t készítenek, ami egy vörösborban pácolt, majd serpenyőben megfőzött húsféleség. Piemontban a ravioli és az agnolotti (mindkettő húsos, zöldséges töltött tészta) dominál, míg Lombardiában a tagliolini scampival és a halas ravioli homárral, lazaccal a fő szereplői az ünnepi asztalnak, általában valamilyen majonézes szósszal kísérve. Venetóban szokás cornioi-t, azaz a csigát is fogyasztani, amelyet fehérborral, fokhagymával, vajjal, olajjal és petrezselyemmel készítenek el. Emilia Romagnában tortelli di zucca vagy szardíniás spaghetti a jellegzetes helyi fogás.

Közép-Olaszország jellegzetes ételei

Toszkánában 24-én este jellemzően bardiccio-t, azaz édesköményes sertéskolbászt főznek, de a caciucco (vegyes halétel) sem maradhat el. Marche és Umbria tartományban is rengeteg hal készül, különböző módokon, de különösen sülve vagy grillezve. Abruzzo megyében a sült tőkehal és az angolna is tradicionális fogások. Lazióban rengeteg sült zöldség is kerül a tányérokra.

Dél bőséges és gazdag fogásai

Ahogy az olasz csizmán egyre délebbre haladunk, úgy lesznek egyre bőségesebbek és gazdagabbak is a fogások. A csizmán lefelé haladva eljutunk a délre, ahol az ételek még gazdagabbá válnak, és a fogások száma is csak nő. Basilicata megyében például az étkezés nem kevesebb, mint tizenhárom fogásból áll, amelyek mindegyike szigorúan halétel. Pugliában a sült hal és a pettole (egyfajta sült tészta, szardellával vagy mártással dúsítva) az est fénypontja. Nápolyban a capitone fritto a koronázatlan királya az asztalnak, a fritto misto (vegyes, rántott tengeri gyümölcsök, főleg kis rákok és tintahal), amelyhez karfiolból, kapribogyóból, szardellából és paprikából álló saláta is dukál.

Calabriában a karácsonyi vacsora menüje zöldséglevest és articsókás halászlét is tartalmaz. Szicíliában különbséget kell tenni a nyugati és a keleti oldal között. A nyugati parton szívesen fogyasztanak ilyenkor szardíniát és rakott rizses ételeket (timballo di riso) is, míg a keleti parton töltött focacciákat, scacce-t (sós rétes szerű étel), felvágottakat és sajtokat is fogyasztanak az ünnepek alatt. Végül nézzük mit esznek Szardínián! Itt jellemző a pecorino sajttal és mángolddal töltött ravioli és fregola (kagylós kuszkusz) is kerül az asztalra.

A következő hagyományos olasz karácsonyi ételek elkészítéséhez Magyarországon is könnyen beszerezheted a hozzávalókat!

Panettone Gastronomico con Salmone

A karácsonyi asztal kötelező eleme a panettone (amelyről ebben a lapszámban is olvashatsz), amelynek létezik sós változata is, a panettone gastronomico, amely egy mindenféle finomsággal megtöltött édes, emeletes kenyérféleség.

RECEPT

Tortellini in brodo  

Igazi comfort food, amely nemcsak karácsonykor, de a hideg téli napokon is jól esik mindenkinek.

RECEPT

Pandoro Farcito col Crema di Mascarpone

Ez a látványos, mégis pofonegyszerű karácsonyi édesség alapja egy boltban vásárolt pandoro, ezt fogjuk megtölteni mascarpone krémmel, amit aztán díszíthetsz kedved és fantáziád szerint. Nézzük, hogyan készül!

RECEPT