Az olasz karácsonyi asztal kötelező eleme a panettone (amelyről ebben a lapszámban is olvashatsz), amelynek létezik sós változata is, a panettone gastronomico, amely egy mindenféle finomsággal megtöltött édes, emeletes kenyérféleség.
Hozzávalók: (1 panettonéhoz – ha találsz készen sós verziót, akkor persze a legkönnyebb az, ha azt töltöd meg):
- 400g liszt (0)
- 100g rétesliszt
- 7g porélesztő
- 40ml napraforgó olaj
- 10g cukor
- 270ml tej (+a kenéshez egy kevés)
- só
- 1 tojássárga (a kenéshez)
- füstölt lazac
- salátalevelek
- gorgonzola sajt
- ricotta
Elkészítés:
- Készítsük el a tésztát: egy tálban vegyítsük a liszteket, a porélesztőt és két kis teáskanál cukrot. Keverjük jól össze ezeket a száraz hozzávalókat, majd mehet bele a tej és a napraforgó olaj is. Dagasszuk addig a tésztát, amíg egy szilárd, formás kis golyót nem kapunk, amely nem ragad. Ha kész, tegyük át egy tálba, vágjunk késsel egy kis keresztet a tetejére, és hagyjuk kelni legalább két órán át meleg helyen.
- Ha megkelt (nagyjából a kétszeresére dagadt), tegyük bele egy 500 grammos panettone formába, és hagyjuk további 30 percig kelni, addig, hogy egy kicsit „túlfusson” a forma peremén. Kenjük meg a tetejét a tejjel és a tojássárgájával, és süssük 180 fokon légkeveréses sütőben 30-35 percig, vagy statikus sütőben 190 fokon ugyanennyi ideig.
- Ha kész, hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeletelnénk (keresztbe vágva) kilenc egyforma szeletre. Ezeket a szeleteket fogjuk egymásra helyezni, és közéjük a töltelék kerül.
- Vágd apró kockákra a gorgonzola sajtot és keverd össze a ricottával, míg egy sűrű sajtkrémet nem kapsz. Kend meg az első szelet tetejét a krémmel, tegyél rá füstölt lazacot és salátaleveleket, majd jöhet a második panettone szelet, és így tovább, míg minden szelet közé nem kerül a sajtkrémből, a lazacból és a salátalevelekből. Szeletelni pedig úgy kell, mint egy tortát!