OLASZ KONYHA: Pandoro Farcito col Crema di Mascarpone

Szerző képe

By Szalai Nóri

Ez a látványos, mégis pofonegyszerű karácsonyi édesség alapja egy boltban vásárolt pandoro, ezt fogjuk megtölteni mascarpone krémmel, amit aztán díszíthetsz kedved és fantáziád szerint. Nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 1 boltban vásárolt „sima” pandoro
  • 1 tojás
  • 250g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2,5dl habtejszín (cukrozott), habfixáló

Elkészítés:

  1. Válaszd szét a tojássárgát és a tojásfehérjét. A sárgáját keverd habosra egy evőkanál porcukorral, majd add hozzá a mascarpone sajtot is, és keverd csomómentesre. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd fel, majd apránként, óvatos mozdulatokkal keverd a mascarpone sajtos masszához. Ha kész, tedd hűtőbe, alufóliával letakarva, legalább két órára.
  2. Verd fel a habtejszínt (ha nem édes, akkor ízlés szerint cukrozd) és a nagyobb stabilitás érdekében tegyél hozzá habfixálót is.
  3. Vágd fel a pandorót vízszintesen, nagyjából 2 cm széles szeletekre. Helyezt az első szeletet egy tálra, locsold meg egy kis kávéval (ne áztasd el), ha pedig gyerekek nem esznek belőle, akkor ezt helyettesítheted narancs vagy amaretto likőrrel is. Az első szeletet kend meg a mascarpone krémmel, majd rétegezd addig a krémet és a pandoro szeleteket, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  4. Ha az egyszerűség híve vagy, akkor elég, ha meghinted a kreálmányodat porcukorral, de ha nem bírsz ellenállni a kísértésnek, akkor mehet rá a korábban elkészített tejszínhab, a tetejére pedig egy kis kakaó por. De használhatsz friss bogyós gyümölcsöket, mandulát, csokoládéforgácsot, vagy bármit, a fantáziád szerint.