Gnocchi alla sorrentina – Campania híres fogása

Szerző képe

By Szalai Nóri

Dél-Olaszország régiói – Molise, Basilicata, Puglia, Campania és Calabria – nemcsak a táj és a történelem miatt különlegesek, hanem sokszínű és fűszeres, gazdag receptjei révén is. A receptek generációkról generációkra öröklődnek és változnak, miközben megőrzik eredeti karakterüket. Kézzel készült tészták, rusztikus kenyérfélék, fűszeres húsételek, krémes sajtok és meglepően gazdag édességek várják az idelátogatókat.

A Campania régióból származó gnocchi alla sorrentina egy igazi komfortfogás, és nem más, mint burgonyás gnocchi paradicsomos-bazsalikomos szószban, mozzerállával összesütve.

Hozzávalók (4 személyre):

– 800 g gnocchi
– 500 g paradicsomszósz
– 2 mozzarella golyó (125 g/db)
– reszelt parmezán
– 1 gerezd fokhagyma
– extraszűz olíva olaj
– friss bazsalikom
– 1 kis kanál cukor
– só, bors

További dél-olasz recepteket a nyomtatott és digitális 5 Perc Olasz magazin 2025 augusztus-szeptemberi számában találsz. 

Elkészítés:

  1. Kockázd fel a mozzarellát és csöpögtesd le. Közben egy nagy, tapadásmentes serpenyőben melegíts olívaolajat, majd add hozzá a fokhagymát, és hagyd, hogy aranybarnára süljön. Ha elkészült, vedd ki a serpenyőből.
  2. Tedd a serpenyőbe a paradicsompürét, egy kevés cukrot, bazsalikomot, sót és frissen őrölt borsot. Főzd forrásig a szószt, majd csökkentsd a lángot, és főzd még 10 percig, időnként megkeverve. Közben főzd meg a gnocchit sós, forrásban lévő vízben. Akkor van kész, amikor a kis gombócok feljönnek a víz tetejére.
  3. Szűrd le a gnocchit, és add őket a paradicsomos szószhoz, és óvatosan keverd össze.
  4. Öntsd az egészet egy tűzálló edénybe vagy tepsibe, szórd rá a kockázott mozzarellát, majd hintsd meg reszelt parmezánnal is.
  5. Tedd a tepsit 250 °C fokra előmelegített sütőbe, és süsd 5–8 percig, míg szépen megpirul. Vedd ki, és ízlés szerint szórd meg frissen őrölt borssal, majd azonnal tálald.

olasz kezdő