OLASZ KONYHA: Pisztáciás fagyi házilag

Szerző képe

By Szalai Nóri

Akár önmagában, akár egy semleges ízű piskóta kísérőjeként, mindig különleges finomság a házi pisztáciafagylalt, amely tényleg pisztáciából készül, és nem színezékből és aromákból. Nem baj az sem, ha nincs fagylaltgéped, mert ehhez a recepthez még az sem kell, anélkül is tökéletesen krémes állaga lesz a fagylaltodnak.

Hozzávalók (kb. 700g fagylalthoz):

  • 200 dl zsíros tej
  • 100 dl víz
  • 100 g megpucolt pisztácia
  • 200 dl friss habtejszín (nem cukrozott)
  • 100 g cukor

Elkészítés:

  1. Egy lábasban alacsony lángon főzz szirupot a vízből és a cukorból, eközben egy kancsóba öntsd bele a tejes és a tejszínt.
  2. Amint elkezd forrni a cukorszirup, vedd le a tűzről, és hagyd, hogy langyos legyen, majd öntsd bele a tej és a tejszín keverékébe, végül botmixerrel turmixold össze.
  3. Az így elkészült folyadékot tedd szilikon jégkockatartóba és legalább egy éjszakán át hagyd a mélyhűtőben.
  4. Amikor kész, vedd ki a kockákat a formából, és tedd őket egy konyhai robotgépbe, majd addig turmixold, amíg krémes állagú nem lesz.
  5. Ekkor add hozzá a pisztáciát és turmixold tovább, hogy csomómentes, sima krémet kapj.
  6. Ezt öntsd bele egy üveg vagy kerámiatálba, semmiképpen ne műanyagba, és tedd be a mélyhűtőbe legalább hat órára.
  7. Szervírozás előtt 5-10 perccel vedd ki a mélyhűtőből és egy kis kanállal kavargasd meg, hogy krémes állaga legyen. Ha még krémesebbé szeretnéd tenni, alacsony fokozaton megpörgetheted a turmixgépben.
  8. Néhány napon belül el kell fogyasztani (nem lesz nehéz).

TIPP: Tehetsz bele csokidarabokat is, akkor olyan lesz, mint egy pisztáciás stracciatella.